Lindra din ångest på egen hand!

Godkväll, eller, godnatt kanske är mer passande vid denna tid. Som jag skrev i föregående inlägg så är min ångest tillbaka med full kraft och än har den inte gett sig vika. Trots denna skarpa ångest så lyckades jag ändå idag att livea i cirka 1 timme om just psykisk ohälsa och om hur vi kan få detta ämne att bli lika öppet att prata om som fysiska sjukdomar. Detta är något som jag kommer att ta vidare och min största dröm är att få föra vår talan inför skolor, arbetsplatser och inför våra politiker. Det är dags att vakna, det är dags att lyfta denna problematik och sluta glömma och gömma den stora faran psykisk ohälsa faktiskt för med sig.

Idag när man söker hjälp för sin psykiska ohälsa så får man i första hand medicinering såkallade antidepressiva som påstås vara icke beroendeframkallande, I call bullshit. Vartenda gång som jag har försökt att trappa ned på min medicinering så kommer det utsättningssymptom som påminner om en avtändning ifrån starka droger. Vart är samtalskontakten? Vart är all information om saker som man på egen hand kan utföra för att lindra den absolut värsta ångesten?

Nu tar jag saken i egna händer och agerar så som alla läkare borde och SKALL göra. Varsågoda!

1. Försök att reducera intaget utav nikotin och koffein. Både nikotin och koffein ökar hjärtslagen vilket gör att kroppen går in i en fight and flight mode, detta påminner hjärnan om en ångestattack och kroppen reagerar utefter dessa signaler. Koffein och nikotin höjer blodtrycket samt pulsen, därför kan detta trigga en panikångestattack. Vi som lider utav ångest är väldigt uppmärksamma på när något händer i vår kropp, så när pulsen ökar så triggas vår ångest. Samma sak gäller vid nikotinintag, så försök att undvika dessa 2 i största möjliga mån. Idag finns det koffeinfria alternativ till både kaffe och te, so don’t worry, du kan fortfarande få din morgonkaffe.

2. Kolla över din kost. Kosten är både A och O för ditt välbefinnande. Det finns mat som verkar ångestdämpande och det finns mat som ökar din ångest. Ta reda på vad just DU behöver för att få en så bra varierad kost som möjligt.

3. Kontrollera dina blodvärden. Brist på vitaminer och mineraler kan leda till ångest och depression. I vissa fall räcker det med endbart reglering utav vitaminer och mineraler för att bli ångest och depressionsfri.

4. Kontrollera din sköldkörtel. Lider du utav hypotyreos eller hypertyreos så kan du drabbas utav depression, nedstämdhet, ångest samt trötthet. Har man obalans i sköldkörteln så finns det bra medicinering mot detta och man blir allt som oftast helt symptomfri.

5. Försök att motionera 1-2 gånger i veckan för att frigöra endorfiner. Enligt studier så har det konstaterats att efter ett träningspass så ser man en klar ökning utav endorfiner i den del utav hjärnan som hanterar känslor. Endorfiner är kroppens må-bra hormoner eller kroppens eget morfin - just eftersom de ger känslan utav lycka och tillfredställelse.

6. Undvik alkohol och droger, dessa är endast en tillfällig lösning och blir allt sämre på längre sikt.

Dessa 6 punkter är något utav de viktigaste som man bör kontrollera innan man ens överväger en tung medicinering. Sluta aldrig kriga, tillsammans är vi starka och tillsammans kommer vi att kunna njuta utav det som livet har att ge.

Godnatt!

Gillar

Kommentarer

tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Vilka bra tips och så fint att du delar med dig! Jag har också mycket ångest i perioder och då behövs verkligen tips som dessa. Stor kram ☺️🌹
nouw.com/tildajuujarvi
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229